سوالی دارید؟ تیم پشتیانی در خدمت شماست

مضرات جبران ناپذیر روغن تصفیه نشده

روغن سالم

جان خود را دوست دارید؟! پس روغن تصفیه نشده نخورید!

روغن پس از استخراج باید بلافاصله مصرف شود و یا تصفیه شود!
مصرف روغنی که در تماس با اکسیژن هوا اکسید شده موجب بیماری‌های کرونر قلب ، سخت‌شدن رگ‌ها و پیری زودرس می‌شود!
دستگاه‌ها در پایان هر روز کاری باید شسته شوند که متاسفانه در دستگاه های فروشگاهی چنین کاری انجام نمی‌شود!

این روزها در تعدادی از فروشگاه‌های سطح شهر دستگاه‌های روغن‌گیری نه‌ چندان بزرگی دیده می‌شود
که با آن در مقابل دید مشتری روغن دانه‌هایی چون کنجد و سیاهدانه و آفتابگردان را می‌گیرند
و با این شعار که روغن در حضور خریدار استخراج می‌شود و بدون مواد نگهدارنده و هر گونه افزودنی دیگر است به مشتری عرضه می‌شود

این دستگاه‌ها که در ابعاد بزرگ‌تر در کارخانجات روغن‌کشی نیز موجود است
فقط بخش کوچکی از خط تولید روغن‌ گیری دانه‌ها را تشکیل می‌دهد
و پس و پیش این دستگاه‌ها وسایل و ملزوماتی است که به واسطه آن روی دانه‌ها و روغن خام استخراج شده
عمل تصفیه و فرآیندهای مختلف و آزمایشات موشکافانه‌ای انجام می‌گیرد

متاسفانه در فروشگاه‌های مذکور این وسایل و مراحل حذف و فقط از دانه ، روغن گرفته می‌شود
آن هم در شرایط نه چندان بهداشتی و دور از آزمایشات و نظارت مسئولان فنی
حالا این روغنی که به گفته فروشندگان طبیعی و سرشار از خواص تغذیه‌ای و درمانی است چه میزان
سالم یا زیان بار است موضوعی است که در این مقاله به آن می‌ پردازیم

روغن تصفیه نشده
روغن تصفیه نشده

روغن تصفیه شده چگونه بدست می آید؟

جهت تصفیه روغن ها و چربی های خوراکی
دو فرآیند یعنی تصفیه فیزیکی و شیمیایی انجام می شود
نام های تصفیه فیزیکی و شیمیایی از تکنولوژی فرآیند مورد استفاده
جهت حذف اسیدهای چرب آزاد (FFA) که مسئول اسیدیته روغن می باشد می آید

تصفیه فیزیکی
فرآیندی است که از نقطه جوش پایین تر اسیدهای چرب آزاد نسبت به نقطه جوش تری گلیسیرید های روغن استفاده می نماید
تصفیه شیمیایی
روش مرسوم مورد استفاده از قدیم بوده است که در آن علاوه بر حذف اسیدهای چرب آزاد
سایر مواد غیر گلیسریدی نامطلوب نیز حذف می گردد

حال با یک نگاه ساده و یک سوال آیا با این دستگاه های کوچک روغن کشی
می توان تمامی مواد و ناخالصی ها را از روغن گرفت؟
به طور قطع پاسخ این سوال خیر است!

روغن های مایع اگر به صورت خام و تصفیه نشده باشند فساد پذیری بالایی دارند
حال نکته اینجاست که این روغن هایی که این روزها در برابر دید مشتری گرفته می شود که عمدتا روغن کنجد و روغن آفتابگردان است
روغن خام و تصفیه نشده است و بسیار برای سلامتی انسان مضر است!

مشکل روغن تصفیه نشده چیست؟

نکته حائز اهمیت این است که روغن پس از استخراج باید بلافاصله مصرف شود و یا تصفیه شود!
روغن خام حاوی صمغ ، موم ، ذرات ریز ، رطوبت ، اسیدهای چرب آزاد ، اجزای دانه و ترکیبات زائد دیگری است
که در اثر ماندگاری و مجاورت با هوا ، نور ، حرارت و رطوبت محیط دچار فعل و انفعالات میکروبی و شیمیایی مختلفی شده
و بدون شک در اثر هیدرولیز و اکسیداسیون فاسد و مسموم می‌شود!

مصرف روغنی که در تماس با اکسیژن هوا اکسید شده ، به دلیل ایجاد رادیکال‌های آزاد مضر است
و موجب بیماری‌های کرونر قلب ، تصلب شرایین (سخت‌شدن رگ‌ها) و پیری زودرس می‌شود!
بد نیست بدانید میزان حل شدن اکسیژن در روغن‌ها هشت برابر بیشتر از حل‌پذیری آن در آب است
ضمن این‌ که روغن هیدرولیز شده سرطان زاست و مواد مغذی خود را از دست داده و خواص درمانی را که فروشنده ادعا می‌کند، نخواهد داشت!
چنین روغن‌هایی به دلیل نقطه دود پایین برای تفت دادن مواد غذایی هم مناسب نیستند

روغن خوراکی فاسد
عدم رعایت بهداشت و روغن تصفیه نشده هدیه روغن گیری درحضور مشتری

نکته دیگر آن است که اگر دانه‌های کنجد در شرایط نامساعد محیطی آلوده به انواعی از کپک‌ها شده باشد
روغن آن براحتی مسموم و مصرف آن برای کبد بسیار زیان بار خواهد بود!
نگهداری چند روزه روغن خام در مخازن موجود در فروشگاه‌ها
و ترکیب آن با روغن‌های تازه استخراج شده سبب تعرق و تشکیل رسوب لجنی و ابری شکلی در روغن می‌شود که مصرف آن فوق‌العاده خطرناک است!
و از همه مهم‌تر آن که دستگاه‌های روغن‌گیری دست‌ کم در پایان هر روز کاری باید شستشو داده شود
که متاسفانه چنین کاری انجام نمی‌شود!

طبق گزارش سالانه مرجع ملى ایمنى زیستى کشور
این روغن‌ها که در برابر چشم مشتری گرفته شده که روغن تصفیه نشده است اغلب کنجد و زیتون بوده و
دارای قارچ‌های متعددی بوده که تولیده کننده آفلاتوکسین می‌باشد
و این سم آفلاتوکسین بر دستگاه تولید تاثیر سوء گذاشته و منجر به ناباروری مى شوند!

همانطور که گفته شد این دستگاه های روغن کشی کوچک در مغازه ها روغن را بدون فیلتراسیون تحویل می دهند
و اگر هم گفته شود فیلتراسیون صورت می گیرد و روغن تصفیه شده تحویل شما داده می شود باید به این گفته شک کرد
چون در دانش صنایع غذایی عمل فیلتراسیون روغن
هزینه بر هست و یکبار برای همیشه نیست و باید این عمل تکرار شود!
پس ممکن است این حرف از واقعیت به دور باشد که یک فروشگاه یا مغازه عمل فیلتراسیون انجام دهد!
پس می توان گفت این نوع روغن ها به علت عدم فیلترشدن از نقطه دود پایینی برخوردارند
که همین امر نشان دهنده پایین بودن کیفیت این روغن ها و مناسب نبودن آن ها در پخت و پز می باشد!

در پایان امیدواریم همواره به فکر سلامتی خود و خانواده خود باشید و همواره در جهت حفظ این نعمت بزرگ بکوشید
و از خوردن اینگونه روغن ها که سم و سرطان را دو دستی به بدنتان تقدیم می کند بپرهیزید

دیدگاهتان را بنویسید

شریف اویل

کد تخفیف : SHARIFOIL